diumenge, 29 d’abril del 2012

RECULL DE PREMSA VIA @DIARI ARA .



EFECTES DEL SOL
El càncer de pell s'ha incrementant en els últims anys, sobretot entre els joves

La pell no oblida


És estiu i, de cop, s'estén la febre per presumir de bronzejat. Però, compte, el sol s'ha de prendre amb precaució, ja que té efectes perjudicials sobre la pell. Sabíeu que qui ha tingut més de dues cremades amb butllofes abans dels 18 anys té el doble de possibilitats de desenvolupar un melanoma maligne? El melanoma cutani, el càncer de pell més agressiu, és el tumor que creix més cada any -s'ha incrementat un 1.200% en els últims quinze anys- i ja és el més freqüent en els joves d'entre 25 i 29 anys. El principal factor de risc és l'exposició als raigs ultraviolats, tant del sol com de les cabines de raigs UVA. I les persones de pell i ulls clars així com les pigades i les que tenen els cabells rossos o són pèl-roges, que acostumen a ser les que es cremen més fàcilment, han d'anar molt més amb compte.



                                                       
Evitar les cremades

No es tracta de tenir por del sol, ja que també té efectes beneficiosos -ajuda a sintetitzar la vitamina D- però sí de protegir-se perquè la pell té memòria. Per això és fonamental evitar les cremades, sobretot durant la infància. "La gent que es crema cada estiu està comprant números per tenir un melanoma i sabem que el sol que hem pres de petits pesa molt", diu Aram Boada, responsable de la Unitat de Melanoma del Servei de Dermatologia de l'Hospital Germans Trias i Pujol. El nombre de pigues també és un factor de risc. "Un 30% de les vegades el melanoma és la transformació d'una piga que ja teníem i en el 70% restant neix una lesió fosca sobre la pell sana", explica Boada. Val la pena, doncs, conèixer les taques i pigues del nostre cos per detectar alguna alteració, ja que si es diagnostica a temps, el melanoma es cura en un 90% dels casos. Però en etapes avançades el risc que s'hagi escampat a altres parts del cos és molt alt. "I el problema és que no hi ha tractament per al melanoma metastàsic", diu Boada.
Si fem cas de les recomanacions dels dermatòlegs, les platges haurien d'estar buides al migdia, però "és molt difícil canviar els hàbits", reconeix Josep Malvehy, dermatòleg de l'Hospital Clínic, que alerta que les exposicions al sol continuen sent "inadequades", ja que "ni els filtres solars s'apliquen correctament ni s'acompanyen d'altres mesures de protecció". A Catalunya, la incidència del melanoma maligne representa un problema creixent. La seva mortalitat ha passat de 26 casos anuals a més de 100 en els últims vint anys. Però tot i el culte a la pell morena, cal no oblidar que bronzejar-se no és sinònim de salut sinó que és la resposta de la pell davant una agressió externa.

                                            








ENTREVISTA COM A TESTIMONI DE MELANOMA  AL DIARI ARA.CAT


       "És important parlar-ne amb naturalitat"

AGRAÏMENT total El Gerard Solà diu que deu molt als metges que el  tracten. 
AGRAÏMENT TOTAL El Gerard Solà diu que deu molt als metges que el tracten
Foto : FRANCESC MELCION
No recorda el temps que feia que tenia a l'esquena aquella "llentia fosca, brillant i lletja", com defineix el Gerard Solà, de 43 anys, el melanoma que fa tot just dos anys li van diagnosticar. Era el dia de la revetlla de Sant Joan. "Això té mala pinta", li va dir l'especialista. Aquell va ser l'únic dia que es va ensorrar. Quan va arribar a casa no va poder evitar plorar en veure la seva filla que corria pel passadís a rebre'l. "Un seguit de flaixos t'inunden la ment". Dies després la biòpsia confirmava que era un melanoma maligne, el més agressiu. El van tornar a operar per netejar la zona i assegurar-se que no quedava cap cèl·lula maligna. També li van fer una biòpsia dels ganglis. "Em busquen metàstasis i no fa gràcia", va escriure en un text que va penjar a internet. I és que considera que cal parlar-ne "amb naturalitat". Un mes després, li confirmaven que tot estava bé. "Em vaig quedar parat, no sabia com reaccionar. A fora de l'hospital m'esperaven la meva dona i la meva filla. Ens vam abraçar i vaig trucar als meus pares", recorda ara el Gerard. Està "agraït" per aquesta segona oportunitat i encara s'emociona quan en parla. "És un tòpic però aprens a valorar coses com un petó o un somriure". No obstant això, sempre va mantenir una actitud positiva.
El Gerard explica que en els últims anys gairebé no anava a la platja però de jove recorda haver-se cremat amb el sol. "Havia comès imprudències i un cop a Tenerife fins i tot em vaig deshidratar", diu. Tampoc utilitzava crema per protegir-se del sol. "Era dels que pensava que era cosa de noies". Però ara ho té molt clar: "El millor tractament per al melanoma és la prevenció".
 
                                                     
                                                          
 
   COL.LABORACIÓ AMB LA MARATÓ DE TV3  16/12/12
                          A  CATALUNYA RÀDIO


Benvolgut Gerard:

Ha de trucar a Catalunya Ràdio i demanar per Esther Samper, perquè ella el posi en contacte amb la redactora que li ha fet el reportatge.També li indicará l´emissió de la seva entrevista via
telefónica de 25min.

Moltíssimes gràcies per col·laborar amb La Marató. Gràcies a la generositat de gent com vostè nosaltres podem fer la nostra feina.
Cordialment,

Servei d'Atenció a l'Audiència
www.tv3.cat/atencio


                        GAMA DE PROTECCIÓ SOLAR EUCERIN.